Loading...

NEDEN ARDUİNO ?

İlk etapta herhangi bir elektronik devre tasarımı yaparken hangi yollardan ilerliyoruz, bunlardan bahsedelim. Öncelikle mikro denetle...


İlk etapta herhangi bir elektronik devre tasarımı yaparken hangi yollardan ilerliyoruz, bunlardan bahsedelim. Öncelikle mikro denetleyici seçimini yaparız. Piyasada projemiz için kullanacağımız birçok mikrodenetleyici vardır. Bu denetleyicilerin hem ucuz, hem geliştirmesi kolay hem örnekleri çok olan ve hem de yardıma ihtiyacımız olduğunda danışabileceğimiz birilerinin olmasını isteriz. Bunun yanında diğerlerinden hızlı, dayanıklı, daha hızlı güç tüketen, ileride kullanırız diye bir sürü bacağı olan Pwm çıkışı bol olan, ADC kanal sayısı ve çözünürlüğü çok olan, Usb, Spi gibi ne kadar iletişim protokolü varsa destekleyen bir denetleyici henüz daha üretilmemiştir. Birinde taviz vermeden diğerini elde edemiyoruz. Tüm özellikleri içinde bulunduran denetleyicinin fiyatı da buna göre artacaktır.
Projemizi geliştirmek için uygun olan mikrodenetleyiciyi seçtikten sonra, devremiz için gerekli diğer elemanları da satın alırız. Her ne kadar devre tasarımı ve simulasyonu için orcad, proteus gibi yazılımlar işimizi kolaylaştırsa da, hazır bir devre kartı üzerinde nihai ürünü tasarlayıp çalıştırmak, her zaman daha az maliyet ve zaman alacaktır. Devre tasarımını bitirdikten sonra, denetleyicimizi uygun olan dille programlamamız gerekmekte. Eğer ki Atmel firmasının ürünlerini kullanıyorsak, ücretsiz olarak Atmel Studio’yu sitesinden temin edebilir ve en uygun kod boyutunda, mikrodenetleyici fazladan yormadan C dili kullanarak kodlarımızı yazabiliriz. Burada önemli olan derleyicinin ücretsiz olması ve derleyici sonucu oluşan hex dosyasının boyutunun optimum düzeyde olmasıdır. Microchip’in MPLAB XC derleyicisinin ücretsiz versiyonu kod optimizasyonu ve desteklediği özellikler, diğer versiyonlardan kısıtlı olması Atmel’in bu konuda da üstünlüğünü ortaya koyuyor.
Uygun derleyici ile denetleyicinin çalıştıracağı programı derledikten sonra oluşan hex dosyasını mikrodenetleyicinin program belleğine aktarabilmeliyiz ki mikrodenetleyicimiz çalışabilsin. Bu işlem için de mikrodenetleyicinin uygun programlayıcı ile PC’deki hex dosyasını mikrodenetleyiciye yazmak durumundayız. Simülasyonu çalıştırıp, baskı devresini çıkarttığımız ve hex kodunu mikrodenetleyiciye yazdığımız devre tasarımımızın ilk seferde çalışması gerekir.
Neden Arduino sorusunun cevabı burada ortaya çıkıyor;
Arduino platformunda öncelik basitliktir. Kullanacağınız programlama dili, program geliştirme ara yüzü, Arduino’yu programlama bu adımların hepsi daha önceki yöntemlerden daha basit bir şekilde bizi hedefe ulaştırır. Arduino açık kaynaklı bir platformdur. Ucuz, kolay erişelebilir, ekstra fonksiyonlarla gelişmeye açık tasarımlar geliştirmemizi sağlar.

Hazır kart üzerinde devre tasarlamak, nihai ürünü elde etmek için izlenecek en kısa yollardan biridir. Sıfırdan ürünün her safhasını üretmek tabi ki tasarımcıya, her noktada hareket ve değişiklik yapabilme imkanı sunsa da son ürünün ortaya çıkması için geçen zamanı ve maliyeti arttıracaktır.

NTC ile Sıcaklık Bilgisi Kontrolü

Termistörler sıcaklığı ölçmemize yardımcı olan sensörlerdir. Ntc ve Ptc olarak ikiye ayrılır. Ntc (negative temperature coefficient) türü sensörler sıcaklık arttıkça direnci azalan, Ptc( positive temperature coefficient) türü sensörler ise sıcaklık arttıkça dirençleri artan sensörlerdir. 

Oda sıcaklığı belirlediğimiz aralığın altındaysa mavi led, aralığın içindeyse yeşil led ve aralıktaki değerden daha fazlaysa kırmızı led yanmaktadır. NTC' mizin değeri de 560ohm'dur. Bunun da sıcaklık değerindeki karşılığı oda sıcaklığı yani 25 derecedir.

NTC ile sıcaklık bilgisini bir RGB led ve seri haberleşme ile ileten program ve devresi:
(Kodları ekran görüntüsü olarak atmamın sebebi kodu deneyecek arkadaşların kopyala-yapıştır yapmasından çok kodu kendisi yazarak ne gibi hatalar yapabileceğini tecrübe etmesini sağlamaktır.)

Kodları:



Şeması:


Oğuzhan Avcıoğlu
Elektronik 2350235907690209551

Yorum Gönder

emo-but-icon

Ana Sayfa item

İLETİŞİM

Popular Posts

Random Posts